arrow_backTil statped.no
arrow_backTil erher.no

Eidsvoll 1814

-omvisning med tolk

I «Eidsvoll 1814 – omvisning med tolk» får vi en guidet tur gjennom Eidsvollsbygningen. Etter å ha vært i union med Danmark i over 400 år, ble Norge i januar 1814 gitt til Sverige i krigsbytte. Våren 1814 gjorde nordmennene opprør mot dette. De ville ha sin egen grunnlov – og bestemme over sin egen framtid. I omvisningen «Et modig opprør» tar guiden oss med på en reise 200 år tilbake i tid – til vårdagene i 1814.
Vi får også treffe Christian Magnus Falsen, som forteller hvordan Eidsvollsmennene jobbet for at Norge skulle få sin første, og eneste grunnlov. Det krevde mot å skulle legge grunnlaget for et selvstendig og demokratisk Norge. Guiden tar oss også med til kjøkkenet nede i kjelleren der tjenerskapet arbeidet og bodde. Kokkas fortelling om livet i kjelleren gir oss et innblikk i de store sosiale forskjellene i landet på begynnelsen av 1800-tallet.

I området rundt Eidsvollsbygningen er det hengt opp plakater som omhandler viktige hendelser i utviklingen av demokratiet i Norge. I denne nettressursen finner du disse milepælene presentert på tegnspråk med norsk tale.

Total spilletid omvisning: ca 50 minutter
Total spilletid milepæler: ca 15 minutter

pdf - last ned skriftlig gjengivelse av omvisningen Skriftlig gjengivelse av omvisningen

pdf - last ned Milepæler som skriftlig tekst Milepæler som skriftlig tekst

Se også Eidsvoll 1814 skoletilbud

Andre aktuelle ressurser på erher.no: Demokrati, I Norge, Om domstolene, Stortingsvalg 2013, Et samfunn uten sted