Episode 3: Venus

Hei du! Sitter og venter på Venus. Den kalles også morgenstjerne eller aftenstjerne. Men hvorfor? Følg med!

Dette er Venus. Det er den andre planeten fra sola. Den er alltid nær sola. Om natten ser man ikke Venus på stjernehimmelen. Om dagen gjør det sterke sollyset det vanskelig å se Venus. Men om morgenen eller kvelden er Venus veldig lett å se. Derfor kalles den morgenstjerne eller aftenstjerne.

Det som også er spesielt med Venus, er at den roterer i motsatt retning av de andre planetene i solsystemet. Forskerne har en teori om at Venus en gang kolliderte med en annen planet, og dermed endret rotasjonsretning. Hmm, det er vanskelig å se overflaten pga alle skyene. Er nok best å besøke planeten.

Her var det tett og kvelende luft. Og fysj, det lukter som råtne egg. Er nok vulkanene som gjør det. Vulkanene gjør atmosfæren veldig tett. Og siden varmen fra solstrålene ikke slipper ut igjen, blir det ekstremt varmt her. Temperaturen er over 450 grader. Nå ble jeg tørst. Må finne vann.

Varmen gjør meg så tørst. Nå blir det godt med vann. Hæ? Åh! Her er det så tørt at alt vannet fordamper. Dette er jo som et helvete! Best å komme seg bort herfra.

Deilig å drikke vann igjen. På Venus var det umulig fordi det fordampet opp i atmosfæren og etterlot overflaten tørr. Noen forskere mener Venus en gang for lenge siden hadde vann og at klimaet der var passende. Men etter hvert som solstrålene har varmet opp planeten og varmen har blitt værende, har planeten til slutt blitt kvalt. Det kalles drivhuseffekten. Forskerne håper ikke det samme skjer på jorden. Derfor er det viktig at vi ikke forurenser, men bevarer jorda vår.

Jepp! Det var alt. Ses igjen. Hei!


Oppgave 1: Venus kalles også for ...
a) Den røde planeten
b) Stjerneskudd
c) Morgen- og aftenstjerne


Oppgave 2: Det er vanskelig å se overflaten til Venus på grunn av ...
a) Den tette atmosfæren
b) Sollyset som blender
c) Planeten ligger langt fra solen


Oppgave 3: Venus er fryktelig varm på grunn av ...
a) Vulkanene
b) Drivhuseffekten
c) Ørkenene

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.