Episode 10: Uranus

Hei! Jeg ser etter en planet som heter Uranus. Da må man ha kikkert for å kunne se. Der er den.

Uranus er en gassplanet. Den har blitt oppdaget mange ganger. Men mange har trodd den var en stjerne. Planeter flytter seg relativt fort på stjernehimmelen. Men Uranus forflytter seg svært sakte. Den bruker 84 år på å gå rundt sola.

Se! Den har også ringer rundt seg. Men de står vertikalt. Man tror en tidligere planet har kollidert med Uranus ovenfra, og fått den til å rulle. Dette påvirker ringene rundt den også. Månen går også ovenfra og ned rundt Uranus. Det gir spesielle årstider. Jeg skal vise deg. Skal vi se...

Nå er jeg på Titania, Uranus' største måne. Den har en fast overflate som jeg kan stå på. Uranus ville jeg falt gjennom siden den bare er en gassplanet. Men det var det med årstidene. Hvis du bodde her på Nordpolen, ville hver dag vært mørk på vinteren. Men på sommeren ville sola... Ja, hvor er sola? Rett over meg ja! Så på sommeren ville det vært konstant lyst. Sola beveger seg lenger og lenger mot ekvator i løpet av 21 år. Når den passerer ekvator blir det vinter og mørkt i 42 år. Før det blir lyst igjen, og sommer i 42 år.

Så 42 mørke år + 42 lyse år blir 84 år som det tar for Uranus å gå rundt sola. Og Nordpolen og Sydpolen ligger horisontalt i forhold til hverandre. Ved ekvator er det mer normalt, altså dag og natt, siden Uranus roterer vertikalt. Hvis du flytter hit anbefaler jeg å bo ved ekvator. Men det er kaldt. Uranus er den kaldeste planeten i solsystemet. Gjennomsnittstemperaturen er ca -220 grader. Det er ti ganger kaldere enn i Nord-Norge om vinteren. Ekstremt kaldt altså! Uranus i seg selv er veldig kald. Sola ser ut som en bitteliten stjerne herfra, og gir fra seg svært lite lys.

Dette er Titania, den jeg nettopp besøkte. Uranus har til sammen 20 måner. Men bare fem av dem er store nok til å holde på en rund form. Resten har litt merkelige former. Og nesten alle består av is.

Og vet du hva? Alle gassplanetene har en hard kjerne. Se nå! Inni er en steinkjerne på størrelse med jorda. Men hvorfor er Uranus omgitt av gass, og ikke jorda? Det er litt rart. Er planeten stor, er det lettere for den å holde på gassen. Er den liten, siver gassen lett ut i rommet. Et eksempel: Denne ballongen inneholder lett gass som finnes på Uranus, Saturn og Jupiter. Denne inneholder samme gass som her på jorda. Den gassen er tyngre. Se nå. Denne inneholder altså luft.

Ses neste uke! Hei!


Oppgave 1: Hva er spesielt med Uranus?
a) Den roterer baklengs
b) Den roterer vertikalt
c) Den sirkler motsatt vei


Oppgave 2: Hvor lenge varer dagslyset på Nord- og Sydpolen?
a) 42 timer
b) 42 dager
c) 42 år


Oppgave 3: Uranus er planeten som er ...
a) Den som er lengst borte fra solen
b) Den kaldeste planeten
c) Den varmeste planeten

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.