Episode 1: Sola

Hei! Jeg heter Dag Bøe. Jeg er interessert i verdensrommet. I stad målte jeg at tommelen min er like stor som sola. Men er sola virkelig så liten?

Dette er sola. Er jeg like stor som den? Nei, det er jeg nok ikke. Sola er 1,4 millioner km i diameter. Det er kanskje vanskelig å forestille seg et så stort tall. Men du vet hvor stor jorda er, sant? Vent litt, så skal jeg vise deg.

Det er faktisk jorda. Vi mennesker er jo bittesmå i forhold til jorda. Men jorda er bitteliten i forhold til sola. Tenk deg hvor stor sola faktisk er da! Og sola er en stjerne. Alle de små stjernene vi ser er ca. samme størrelse som sola. Tenk deg hvor stort universet er da! Fascinerende, ikke sant?

Her var det varmt! På overflaten er det over 5000 grader. Det her heter plasma. Den består av hydrogen og litt helium. 5000 grader er egentlig ikke så mye. Inni er det nemlig opptil 15 millioner grader. Og atmosfæren kan være opptil 1 million grader varm. Mens på overflaten er det bare 5000 grader. Merkelig. Det er i alle viktig å bruke solkrem. Solfaktor 1000 var ikke nok!

Hvordan lyser sola? Jo, den er ganske stor og tung. Det gjør at alle stoffer i sola presses sammen og omdannes til varme. Hvis en planet hadde vært like stor og tung som sola, kunne den antentes og startet en fusjon. Fusjon er en prosess der atomer smelter sammen og frigir energi. Energien sprer seg ut i universet.

Oppå denne ligger et solcellepanel. Det gjør om solenergi til elektrisitet. Derfor kan disse planetene snurre rundt. Vi mennesker prøver å utnytte mye energi fra sola. Og faktisk er nesten all energi på jorda fra sola. Ta f.eks. vannkraft. Sola fordamper vann, vannet faller ned, og vannkraft kan utnyttes i form av elektrisitet ved å bruke en turbin. Sola skaper også vind. Benytter vi vindmøller kan vi få elektrisitet av vindkraften også. Så nesten all energi vi har, kommer fra sola.

Det var alt for nå. Sees igjen! Hei!


Oppgave 1: Sola er en ...
a) Planet
b) Stjerne
c) Måne


Oppgave 2: Hva er solas faktiske størrelse?
a) Like stor som en tommel
b) 1 meter i diameter
c) 1,4 millioner kilometer i diameter


Oppgave 3: Hva er på overflaten til sola?
a) Hav
b) Lava
c) Plasma

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.