Episode 9: Saturn

Hei! I dag skal vi se på en planet som heter Saturn. I dag er det mulig å se den uten kikkert. Alle planetene har sin egen bane rundt sola. Av og til er jorda for langt unna Saturn til at vi kan se den. Men er den nær Saturn kan vi se den uten kikkert. Men uten kikkert kan vi ikke se det som er spesielt med Saturn.

Dette er Saturn. Den har spesielle ringer rundt seg. Tror du det går an å løpe rundt på dem? Nei, det går nok ikke. Ringene består av is og steinklumper som flyter rundt planeten. Ta en titt. Forskerne mener det en gang har vært et par måner som har gått i oppløsning.

Jupiter er den største planeten. Saturn er den nest største. Begge er gassplaneter. Så Saturn har heller ingen fast overflate. Derfor er det umulig å lande der. Kommer vi nær overflaten, vil nok tyngdekraften suge oss inn. Og trykket inni planeten er svært høyt. Så det er tryggest å observere den på avstand. Saturn og Jupiter konkurrerer om å ha flest måner. Begge har nå over 60 måner hver, og antallet stiger. Kom, så skal jeg vise deg en måne.

Her er Titan, Saturns største måne. Den er også større enn Merkur. Ser vi nærmere på den, ser vi at den har en atmosfære. Den er den eneste månen som har det. Siden den har atmosfære, har den også skyer og regn. Regnet er ikke vann. Det er flytende metan. Fargen på regnet er svart. Tenk deg å bli truffet av svarte regndråper! Æsj!

Denne månen heter Iapetus. Den er ganske spesiell. Se nå. På denne siden er den svart. På den andre siden er den hvit. Rart at den har slike kontraster. Og ingen vet hvorfor den er sånn. Hm.

Enceladus. Den er også spesiell. Den er bare 500 km i diameter, altså mindre enn sør-Norge. Og den har svært mye vulkanaktivitet som spruter ut vann. Fysj! Her er Mimas. Den minner meg om noe fra min favorittfilm. Kan du gjette hvilken? Hva?

Saturn minner meg om da solsystemet var ungt. Den gangen hadde sola mange ringer. Etter hvert smeltet ringene sammen til ulike planeter.

Det var alt. Sees igjen! Hei!


Oppgave 1: Hva består ringene til Saturn av?
a) Et flatt hjul
b) Plasma
c) Is og steinklumper


Oppgave 2: Hvor mange måner har Saturn?
a) 3 måner
b) 9 måner
c) Over 60 måner


Oppgave 3: Titan er den eneste månen i solsystemet som har ...
a) Planet
b) Atmosfære
c) Planetarisk ring

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.