Episode 2: Merkur

Hei! Jeg venter på planeten Merkur. Den kommer nok snart. Nå er det soloppgang. Nei, det er nesten umulig å se Merkur. Men hvorfor det?

Dette er Merkur. I solsystemet vårt har vi åtte planeter. Merkur er den minste og ligger nærmest sola. Mange astronomer har vanskelig for å se Merkur pga. plassering og størrelse. Størrelse og utseende likner månen vår, med mange krater.

Siden den er så nær sola, bruker den bare 88 dager på å gå rundt sola. Så ett år på Merkur er ca. tre måneder. Men ett døgn er kjempelangt. På jorda er et døgn bare 24 timer. Men på Merkur er et døgn 1400 timer. Tenk deg å holde seg våken i 700 timer! Det er lenge! Men heldigvis kan man se fram til å sove 700 timer på natta også. Deilig!

Deilig å sove i 700 timer! Men det var da så lyst her! Åja, det er fordi det ikke er noen atmosfære her. Atmosfæren på jorda fungerer nesten som solbrillebeskyttelse mot sola. Men her er det ingen beskyttelse. Og uten den blir det store temperatursvingninger. På natta kan det bli 170 kuldegrader. Mens på dagen kan temperaturen bli over 400 grader. Så det er store temperaturforskjeller. Da er det viktig med en stor garderobe med klær til all slags vær.

Tyngdekraften her er 38% av jorden sin. Altså ca. halvparten. Hvis en mann veier 100 kg på jorda, veier han bare 38 kg på Merkur. Se nå! Man kan med andre ord hoppe eller kaste lengre her enn på jorda.

På Merkur er det mange krater. Mange flere enn på andre planeter. Det er ikke fordi den er mer utsatt for meteoroider. Andre planeter har regn, vind, vulkaner eller andre naturkrefter som jevner ut land over tid. Merkur har ingen slike krefter. Hvis... Oi! Så du det? En meteoroide dannet et nytt krater. Men man kan ikke se forskjell på et nytt krater og et som er en million år gammelt. For når en meteoroide treffer Merkur, vil arret være der for alltid. Det er derfor forskerne synes Merkur er så interessant. Kraterne kan fortelle hvordan solsystemet var da det var ungt.

Hvis du vil se Merkur, må du bruke et teleskop med filter. Men det er fremdeles liten sjanse for at du ser den, siden den er så liten i forhold til sola. Du er ekstremt heldig hvis du ser Merkur. Mange astronomer har ikke sett den.

Det var alt. Ses igjen! Hei!


Oppgave 1: Hvor ligger planeten Merkur?
a) Nærmest sola
b) Lengst vekk fra sola
c) Utenfor solsystemet


Oppgave 2: Et Merkur-døgn varer i ...
a) 24 timer
b) 240 timer
c) 1400 timer


Oppgave 3: Hvis man veier 100 kg på jorden, vil man på Merkur veie...
a) 38 kg
b) 50 kg
c) 100 kg

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.