Episode 6: Mars

Heisann! Her er det varmt! Jeg er i Grand Canyon i USA. Landskapet her ser ganske rart ut. Fjelltoppene er flate. Merkelig. For millioner av år siden var hele området flatt. Etter hvert begynte elver å renne og grave dype groper i overflaten. Nå er elvene borte. Rødfargen på området skyldes rust. Rust oppstår når jern reagerer med vann. Men rødfargen minner meg om noe annet.

Dette er Mars. Overflaten er dekket av rust. Den kalles derfor "den røde planet". Mars er ca halvparten så stor som jorda. Den har også måner. Oi! To måner. De heter Deimos og Phobos. De har litt merkelig form. Det er fordi de er små og ikke har nok tyngdekraft til å holde på en rund form. Mars har også liten tyngdekraft, ca 38% av jordas, og samme som Merkur. Men hvordan kan Merkur være mindre enn Mars? Jo, for Merkur har mer tetthet enn Mars. Når tyngdekraften er mindre, kan fjell vokse seg svært høye. Som f.eks dette fjellet.

Nå er jeg på Olympus Mons, solsystemets største fjell. Det er 21 km høyt, ca tre ganger høyere enn jordas høyeste fjell, Mount Everest som er ca. 8 km høyt. Noen mener dette fjellet er 26 km høyt. Hvordan kan det ha seg? Det må jo være lett å måle. På jorda måler vi m.o.h. - meter over havet - fra havet opp til høyeste punkt. Men Mars har ikke hav. Hvordan skal man da måle? Man kan regne gjennomsnittshøyden på planeten, men det er litt komplisert. Dette fjellet er bredere enn det er høyt. Det kan dekke hele sør-Norge. Stort fjell! Hva er det som blender meg? Jeg må sjekke.

Huff! Det er så dårlig luft her. Atmosfæren er veldig tynn. Lufta inneholder mye karbondioksid, CO2. Det er den samme lufta vi puster ut og den er farlig å puste inn. Men hva er det der?

Det hadde jeg glemt! I 2011 sendte vi en robot hit for å utforske planeten. Målet var å finne liv her, eller undersøke om det har vært liv her før. Finner den liv her, regner jeg med det er store, grønne marsboere. Eller nei. Hva var det? Sikkert ingenting. Forskerne tror vi kan finne små, mikroskopiske elementer her. Finner vi liv her, er det stor sjanse for at det finnes liv andre steder i verdensrommet også. Ganske spennende! Hæ? Så du noe? Ja, ja. Finner vi ikke liv her, går det bra. Vi forsker også på planetens klima og geologi for å få mer kunnskap om Mars. Og en dag kan kanskje mennesket reise hit.

Det er teknisk mulig å besøke Mars i dag. Det tar ca 6 mnd å reise èn vei. Men det er et problem. Reisen fram og tilbake tar et år. På jorda har vi tyngdekraft som automatisk styrker kroppen. Når man reiser i vektløs tilstand i et år, er det fare for at musklene svinner og at man kollapser når man lander på Mars. Og jo lengre unna jorda man reiser, jo vanskeligere er det å få hjelp. Kanskje doen går tett og man må ringe etter rørlegger. Men det går jo ikke an. Da må man reparere det selv. Og hvis en gruppe skal reise sammen i et år, er det viktig at de er gode venner, har god kommunikasjon og samspill, og er trygge på hverandre for å unngå konflikter. Da blir det ikke lett å finne folk som passer sammen.

Enn så lenge er det mange utfordringer å løse før vi kan reise til Mars. Men når det er gjort, er det klart for avgang. Ikke i dag da. Men forhåpentligvis snart.

Vi sees! Hei!


Oppgave 1: Planeten Mars kalles for den røde planet, men hvor kommer den røde fargen fra?
a) Rust
b) Sand
c) Blod


Oppgave 2: Mars har Solsystemets høyeste fjell. Hva heter fjellet?
a) Mount Everest
b) Galdhøpiggen
c) Olympus Mons


Oppgave 3: Hvis forskerne finner liv på Mars, hva regner man med å finne?
a) Godzilla
b) Mikroskopiske liv
c) Grønne menn

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.