Episode 12: Solsystemets ende (Kuiperbeltet)

Hei! Nå skal jeg fortelle om planeten Pluto. Eller, vent litt. Pluto er ikke en planet. Betyr det at vi er ferdige?

Dette kalles Kuiperbeltet. Det strekker seg rundt planetene i solsystemet. Det er nesten det samme som asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Men her er objektene flere og større. De fleste består av is. I asteroidebeltet er det ikke is siden det ligger så nære sola. Men her er det kaldt.

Her er Pluto. Tidligere var det en planet. Men for ikke lenge siden bestemte Den internasjonale astronomiske union hva definisjonen på en planet skulle være. De satte opp tre kriterier.
- 1) Den må gå i bane rundt sola.
- 2) Den må være stor nok til å være rund.
- 3) Den må være alene i banen sin.
Pluto oppfyller ikke det tredje kriteriet for den er ikke alene i banen sin. Den deler bane med flere. Derfor ble Pluto i stedet definert som en dvergplanet.

Pluto er en steinklump, dekket av et tykt lag is. Den har en måne, Charon, som er ca. halvparten så stor. Den går ikke rundt Pluto, men de påvirker hverandre mye. De har et felles rotasjonspunkt. Det finnes også stjerner som har det. De heter dobbeltstjerner. Se for deg to soler som roterer med hverandre ved soloppgang. Spesielt syn.

Herfra ser sola ut som en bitteliten stjerne. Avstanden herfra til sola er 6 milliarder km. Det er plass til 1 million jordkloder mellom. Sola var jammen liten herfra. Hva? Et egg?

Nei, det er ikke et egg. Det er Haumea, en annen dvergplanet i samme bane. Den roterer raskt. Et døgn er fire timer. Rotasjonsfarten gjør at den blir strukket ut og formet som et egg. Er Kuiperbeltet enden på solsystemet, tro? Jeg skal sjekke.

Voyager 2! I 1977 sendte vi den ut i rommet. Den har gått forbi Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun. Er den nå på vei ut av solsystemet?

Her ute er det mye skyer, som kalles Oorts sky. Da sola var ung, vokste den ved å trekke til seg skyer. På grunn av den lange avstanden mellom her og sola, har disse skyene blitt igjen. Sola var veldig liten herfra også. Du husker at avstanden mellom sola og Pluto er 6 milliarder km? Nå er vi 1000 ganger lenger ut. Det er sirkelen av Oorts sky. Er det grensen til solsystemet?

Nå har vi sett på sola, de åtte planetene og noen av månene deres. Sola er en av de mange stjernene på stjernehimmelen. Hver stjerne har sitt planetsystem. Så du kan bare forestille deg hvor mye som finnes der ute!

Det var alt. Håper vi sees igjen! Hei!


Oppgave 1: Hvorfor er Pluto ikke en planet?
a) Den er ikke helt rund, den har en annen form.
b) Den går ikke i bane rundt solen
c) Den er ikke alene i banen sin


Oppgave 2: Hva består Kuiperbeltet mesteparten av?
a) Is og kometer
b) Asteroider
c) Gassplaneter


Oppgave 3: Hva er Oorts sky?
a) Stjernestøv som er spredd
b) Rester av skyer som ikke har samlet seg siden solens fødsel
c) Vanndamp fra jorden og de andre planetene

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.