Episode 7: Asteroidebeltet

Hei! I dag har jeg fri. Så i dag skal jeg... Åååå... Nei!

Dette er solsystemet for ca 4,6 milliarder år siden. Masse skyer, som du ser. Se denne kula her. Den roterer og trekker til seg partikler, vokser seg større, blir antent og er nå sola vår. Rundt her er flere kuler som har blitt til fire planeter. Men noen deler har ikke vokst seg større. De har ikke blitt trukket inn i sola eller andre planeter. De har blitt spredt rundt i asteroidebeltet.

Det finnes mange asteroider. Hva er forskjellen på en asteroide, meteoroide og en komet? En asteroide er en kjempestor stein med ujevn og udefinerbar form. Den kan gjøre store skader hvis den treffer jorda. F.eks. for 67 millioner år siden døde dinosaurene ut pga. en asteroide. En meteoroide er ikke farlig. Brenner den opp kalles den stjerneskudd. Treffer den bakken kalles den meteorittstein. Kom, så skal jeg vise deg hva en komet er!

Dette er en komet. Typisk for den er halen. Halen består av vanndamp. For kometen er en isklump. Når den nærmer seg sola gjør varmen fra sola at kometen begynner å smelte og avgi vanndamp. Det er sjelden vi kan se en komet. Når isen har smeltet bort er det kanskje bare en steinklump igjen. Da blir den en meteoroide i stedet. De er vanskelige å se fordi de er små og mørke. Hm. Borte!

Det er bra det finnes kometer. Da jorda var tørr og bestod bare av stein, begynte kometer å bombardere jorda. Isen fra kometene smeltet og jorda fikk vann. Vi har mye vann takket være kometene.

Det var alt! Sees igjen. Hei!


Oppgave 1: Hvor gammelt er Solsystemet?
a) 4600 år gammel
b) 46 millioner år gammel
c) 4.6 milliarder år gammel


Oppgave 2: Hva kaller vi en meteoroide som brenner opp?
a) Et krater
b) Lysstråle
c) Et stjerneskudd


Oppgave 3: Hva består en komet mesteparten av?
a) Is
b) Gass
c) Glass

Produsert av Statped med støtte fra Nasjonalbiblioteket.